søndag 14. februar 2010

Verdens største delfin; spekkhoggeren

Orca, staurhval, killer whale (Orcinus orca). Det er mange navn på den største delfinarten. Spekkhoggere er lett gjenkjennelige med sine hvite tegninger og høye rygfinne. Mange har sett de i aksjon i forskjellige vannland eller i filmen Free Willy. Spekkhoggere er egentlig flere arter, hvis hovedforskjell er ulike sosiale flokkstrukturer med spesialiserte jaktteknikker og meny. I europeiske farvann har vi en type og den er veldig glad i sild og makrell.


Hannene blir 6-9 meter og 6 tonn og har høyest ryggfinne (opptil 2 meter). Hunnene blir opptil 7 meter.  En nyfødt kalv er 2,5 meter og veier 180 kg. Disse søte nurkene har rosa tegninger den første tiden. Spekkisene lever i sosiale flokker på vanligvis 5-15 dyr. Grunnstrukturen til flokken er hunnen med avkom. Hanner blir hos sin mor lenge, men også streifer gjerne alene og kan også slå seg sammen med andre haner.  De kan bli over 30- 50 år gamle, men hunnene kan leve til de blir 80! En spekkhogger blir kjønnsmoden i 15-årsalderen.  Hunnene går drektige i halvannet år og dier kalven opptil to år.

Det er størst sjanse for å møte de der hvor favorittmaten makrell og sild befinner seg. På sommeren er dette ute på kontinentalskråningene der frontene skaper store gyrer. 

På bildet over ser du hannen bakerst, kalven i midten og to hunner. Denne flokken møtte vi i Norskehavet på forskningstokt på Libas sommeren 2007 (C).


Spekkhoggerjakt i Norskehavet

De skrekkinngytende spekkehoggerne som kommer opp på stranda for å fange sel (veeeldig tøft) vil vi ikke se her hjemme. Selv om vi ikke kan utelukke at de tar en sel hvis de kommer over en. De jakter på fiskestimer i flokk med spesialiserte jaktteknikker. Silda har hatt spekkhoggeren som sin fiende lenge, og har utviklet en ekstrem hørsel som overlapper med spekkhoggernes lavfrekvente sonarlyder. Spekkhoggerne kommuniserer med lyd, men bruker også sonar til å søke vannmassene for fiskestimer. Når spekkhoggerne nærmer seg en sildeflokk blir de plutselig helt stille, fordi de vet at silda stikker ned i dypet hvis de blir hørt. Spekkhoggerne  angriper sildestimene fra dypet og prøver å skille av en del av stimen. Stimen koker på overflaten, og ses som dødsredde fisk som spretter ut av vannet. Spekkhoggerne slår stimen med halen slik at fiskene besvimer og så jafser de i seg en og en fisk. Sildeskjellene glitrer da som sølv i hele vannsøylen.

Når man møter en flokk med spekkhoggere kommer alltid hannnen og inspiserer båten først, før hunnene og kalvene kommer etter.  Det er alltid stas å møte spekkhoggere, og jeg håper vi ser mange av dem. Hvem vil bade med spekkhoggere? Jeg vil! Det har ikke vært registrert noen angrep på mennesker i forbindelse med spekkhoggersafari, men ryktet skal ha det til at en snorkler ble trukket ned noen meter etter svømmefoten. De har en voldsom tanngard, men de er jo delfiner også da.

1 kommentar:

  1. Så herlig informasjon, jeg elsker disse dyra allerede! Også er sild og makrell yndlingsmaten, det er jeg veldig glad i og.

    SvarSlett