tirsdag 16. februar 2010

Delfiner

Vi kan møte på flere delfinarter på turen, men de går under samlebegrepet springere, da det ikke er så lett å se forskjell på dem på avstand. Kvitnos (Lagenorhynchus albirostris) og kvitskjeving (Lagenorhynchus acutus) er de mest vanlige i våre farvann. Kvitnosen holder seg over kontinentalsokkel og -skråninger, mens kvitskjevingen også trekker ut mot dypere hav. Kvitskjevingen er mørkegrå med lysegrå, hvite og gule tegninger, mens kvitnosen er mørkegrå, grå og hvit. Kvitnosen blir opptil 2,8 meter lang og opptil 300 kg, mens kvitskjevingen er noe mindre. 

Her er et bilde av kvitnoser (wikipedia.org)

Delfiner er sosiale og lever i store flokker opptil 50 invidider, men kan noen ganger observeres i flokker på flere hundre dyr. I likhet med fetter spekkhogger har de spesialiserte jaktteknikker der de jager fiskestimer til overflaten, men blekkspruter står også på menyen. Både spekkhoggere og delfiner bruker luftbobler som skremseltaktikk under jakten. Hvite tegninger på springere og spekkhoggere menes å ha evolvert for å skremme byttedyrene. Vi regner med at det finnes 100 000 springere i Norske farvann.

Delfiner ser alltid blide ut, er nysgjerrige skapninger, og er lekne og spretne. De liker å cruise på baugbølgen til båter, men seilbåter går ofte litt for sakte, til at de gidder å henge med båten særlig lenge. Det er veldig hyggelig å sove i forpiggen, for da kan man høre delfinene snakke gjennom skroget. 


1 kommentar:

  1. Herlige vesener. Gleder meg spesielt til å snakke med dem gjenom skroget:)

    SvarSlett